Najdi servis
Další události najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka
Další články o spotřebičích najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka
Další rady jak na to najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka
 Další slovíčka najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka


Šťávy léta

Odšťavňovač Zelmer 176 Juice Master Recenze odšťavňovače Zelmer 176 Juice Master


Když jsem přemýšlel, který další přístroj vyzkoušet, nechal jsem se inspirovat létem a jeho plody. Letní dny bývají značně žíznivé a čerstvá ovocná šťáva je nejen osvěžující a chutná, ale i zdravá. Proto jsem požádal o zapůjčení odšťavňovače české zastoupení firmy Zelmer, díky kterému si můžete nyní přečíst moje zkušenosti z výroby ovocných a zeleninových šťáv pomocí přístroje Zelmer 176 Juice Master. Jde o přístroj s hlavními díly z nerezu a středně příkonovým motorem, navíc vybavený švýcarským sítem, který má doporučenou cenu 3999 Kč.

Balení a doklady

Odšťavňovač je vybaven poměrně velkou krabicí s potiskem, vyrobenou z vlnité lepenky, stejně jako výztuhy chránící přístroj před poškozením při přepravě. Vybavení doklady je tradiční. Záruční list s pěti servisními kupóny je stejně jako seznam servisních středisek a záruční podmínky určen pro osm zemí střední a východní Evropy, včetně České republiky. Naopak návod je jen v češtině, zato pro dva typy odšťavňovačů naráz a přiloženy jsou i návody ve slovenštině a maďarštině. Čeština všech dokumentů je až na pár překlepů bezvadná a také věcně je návod téměř bez chyby.
Správné nasazení nerezové misky
Správně nasazená nerezová miska má odtok šťávy nad nápisem Zelmer
Jediné, co mu lze vyčíst je nedostatečné zdůraznění nutnosti nasazení nerezové misky hubicí pro odtok šťávy směrem nad nápis Zelmer. Tuto informaci však lze vyčíst z obrázků.

Příprava a použití

Sestavení přístroje je velmi jednoduché, pokud správně nasadíte na motorovou jednotku první díl, což je již zmíněná nerezová miska. Bohužel jde nasadit ve čtyřech polohách, ale jen jedna je správná. Přitom by stačilo jeden z jejich držáků umístit tak, aby znemožňoval nesprávné nasazení.
Na misku nasadíte mezikruží se spodní částí odpadního ústí. Polohu zajišťuje šipka, ale i zářez v misce, do kterého zapadá výlisek mezikruží. Rotační sítko se struhadlem nasadíte jen jeho přitlačením na unašeč, tahem jej demontujete.
Nad něj patří už jen kryt, který zapadne do mezikruží a tvoří horní díl odpadního ústí. Vše zajistíte kovovou sponou, která svými válečky zapadne přesně do zářezu v horním krytu.
Poloha ON a Turbo
Spínač s provozní polohou ON a pulsní polohou Turbo, určenou pro čistění sítka
Tím se současně deaktivuje bezpečnostní pojistka, která znemožňuje spustit odšťavňovač bez správně sestavených dílů.
Nádobu na odpad je třeba postavit co nejblíže k přístroji, což znamená podsunout její spodní díl pod odpadovým ústím. A nyní můžete odšťavňovat.Použití je jednoduché, stačí přepnout spínač do polohy ON a vkládat ovoce či zeleninu. Spínač má i druhou polohu, která je však pulzní (tedy funguje jen při stisknutí) a je svými vysokými otáčkami určena pouze k setřásání zachycených částí ovoce i zeleniny ze sítka. To je vhodné použít, když při odšťavňování cítíte zvýšení vibrací, což je neklamná známka zanesení sítka nečistotami, které způsobují nevyváženost sítka, potažmo jeho vibrace. Jejich vlivy částečně eliminují přísavné nožky, které se až neuvěřitelně spolehlivě přisávají kamkoli jsem přístroj postavil. Při manipulaci s odšťavňovačem to může být trochu na obtíž, ale pro stabilitu přístroje jsou spolehlivé přísavky velmi užitečné.

Šťávy z ovoce i zeleniny

Pro test jsem si připravil jablka, hrušky, mrkev a zázvor. Každou surovinu jsem omyl, mrkev a zázvor kartáčkem, jablka a hrušky zbavil stopek. Nic jsem neloupal ani nevykrajoval. Před výrobou šťávy z každého druhu jsem omyl celý přístroj od zbytků předchozího ovoce či zeleniny. Suroviny jsem zvážil před odšťavněním a po něm jsem zvážil získanou šťávu, abych mohl určit kolik procent hmotnosti jsem získal v podobě nápoje. Výsledky vidíte níže v tabulce.

Odšťavnění mrkve
Při odšťavnění asi 1 kg mrkve jsem získal zhruba 7dcl šťávy
Jablka byla velká, takže jsem je musel rozkrojit na čtvrtiny, i přesto, že přístroj má nezvykle velkou válcovou vkládací šachtu (průměr otvoru 75mm). Sítko svým struhátkem ochotně a rychle naškrábalo vložený materiál a ten putoval bez problémů po sítku, kde se oddělila pevná složka, která skončila v nádobě na odpad. V případě jablek a hrušek byla hmota i přes poměrně vysoký poměr odšťavnění relativně mokrá, takže by se dala použít například jako náplň do buchet, pokud by se před jejich použitím vykrájely jadřince.
Mrkev jsem po jedné vkládal od plnícího otvoru, kterým ji nebylo nutno nijak protlačovat, ale na posuv stačila váha tlačidla. Odpad je velmi suchý, takže bych jeho další využití nepředpokládal. Při práci s mrkví je často problém se zabarvením zejména bílých umělých hmot. Zde se toho nemusíte bát, protože nerez ani průsvitný plast se nezabarvily.
Odšťavnění zázvoru je podstatně složitější disciplína, protože jde o kořen, který je vláknitý a houževnatý. Výhodou tohoto způsobu získání šťávy je možnost použití neloupané, ale jen dobře vydrhnuté suroviny. Necelých tři čtvrtě kilogramu zázvoru jsem odšťavňoval natřikrát, protože vlákna zázvoru byla sice perfektně suchá, ale zůstávala jako povlak na povrchu síta i struhátka, a způsobovala nejen jejich zanesení, ale také nevyváženost, která se projevila vibracemi. Tomu se při vysokých otáčkách síta nelze divit. Vlákna zázvoru drží dobře na sobě a proto vytvořila vždy na povrchu síta kompaktní povlak, který nešel setřást ani použitím funkce „Turbo“, která je k rychlému vyčištění sítka určená. Zázvor mne překvapil velmi příjemně, protože odpad z něj je velmi suchý, ještě sušší než u mrkve.
Všechny šťávy byly kalné, což svědčí o přítomnosti jemné vlákniny, která prošla otvory v sítku. Pokud byste však nechali nápoj stát ve sklenici nějakou dobu, oddělí se vláknina a čistá šťáva do vrstev.

Tabulka výtěžnosti

Surovina váha vložená (g) váha šťávy (g) výtěžnost (%)
jablka 1283 897 69,91
hrušky 1344 744 55,36
mrkev 1098 662 60,29
zázvor 641 491 76,60

Čistění

Je výhodné nenechat na částech přístroje zaschnout zbytky ovoce či zeleniny, ale okamžitě je omýt.
Získané šťávy
Vzorky šťáv, které jsem získal
Zleva do prava - jablečná, mrkvová, zázvorová, hrušková

Všechny díly, kromě motorové jednotky můžete mýt pod tekoucí vodou. Sítko si zaslouží poněkud více pozornosti a důkladné očištění pomocí dodávaného kartáčku. Motorovou jednotku pochopitelně nenamáčíme, ale očistíme vlhkým hadříkem. Nekovové díly lze umývat v myčce nádobí.

Hodnocení

Motor s pracovním příkonem 240 W a maximálním příkonem 420 W (turbo), dodává dostatek energie pro udržení vysokých otáček síta i při zatížení, což je důležité pro kvalitní odšťavnění. Stejně tak větší průměr síta umožňuje využití vyšších odstředivých sil. To se odráží na velmi dobrých výsledcích práce testovaného odšťavňovače Zelmer 176 Juice Master. Jedinou slabinu jsem našel při skládání přístroje, které není dostatečně popsané v návodu. Když si však jednou složení úspěšně vyzkoušíte, není nadále žádným problémem.
Odšťavňovač Zelmer 176 Juice Master tedy mohu doporučit všem, kteří chtějí pít právě vyrobené čerstvé ovocné šťávy.

Technické údaje

  • příkon 240 W, turbo (pulzní) 420 W
  • rozměry včetně krytů a misky na odpad (všh) 400 x 205 x 250 (bez nádoby na odpad), 350 mm (s nádobou na odpad)
  • průměr síta 150 mm
  • hmotnost 4,3 kg
  • doporučená cena 3999 Kč



Miloš Chadt
milos@chadt.cz
milosch@centrum.cz

foto: Miloš Chadt, Zelmer

Články s podobnou tématikou:



Přepne na další téma
Předchozí seznam článkůSeřadit podle abecedySeřadit podle dataDalší seznam článků
Předchozí seznam článkůSeřadit podle abecedySeřadit podle dataDalší seznam článků

Poslední aktualizace 19.04.2016 00:00

Založení stránek
20.7.2005



Staňte se fanoušky, dovíte se o nových článcích v předstihu.