Najdi servis
Další události najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka
Další články o spotřebičích najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka
Další rady jak na to najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka
 Další slovíčka najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka


Tyčový mixér Fagor B-505MA
Tyčový mixér Fagor B-505MA s příslušenstvím

Vždy připraven

Recenze tyčového mixéru Fagor B-505MA

V létě dělávám výborné špagety na zelenině, kterou musím pokrájet, k tomu nastrouhat sýr a cibuli... ta mne vždycky rozpláče.
Na konci článku prozradím recept. Když jsem rozbalil tyčový mixér a uviděl nástavec na sekání s poměrně velkou nádobou, řekl jsem si, že tohle by mohl být pomocník pro mne. Proto jsem vyzkoušel všechny nástavce a speciálně sekání. Jak jsem byl spokojen se dozvíte v následujícím článku.

Balení a doklady

Tyčový mixér Fagor B-505MA je důmyslně zabalen v krabici z tvrdého recyklovaného papíru, takže využívá dokonale její prostor a přitom jsou všechny části dobře ochráněny před útrapami při dopravě. Návod ve třinácti jazycích, společný pro šest typů podobných tyčových mixérů, obsahuje čtyři stránky psané velmi dobrou češtinou s několika překlepy, které lze přehlédnout. Obsahově je návod výstižný a popisuje téměř bez chyby způsoby využití přístroje. V popisu přípravy sekacího nástavce autor zapomněl na připojení převodovky (pravděpodobně není u všech typů). Dalším dokladem jsou záruční podmínky, ve kterých najdete záruční list i seznam autorizovaných servisů.

Příslušenství rozšiřuje možnosti

Základem je motorová jednotka s příkonem úctyhodných 500W. Již při prvním uchopení je jasné, že se jedná o silný stroj, což se odráží na její váze 670 g.
Do ruky padne dobře a myslím, že i hospodyňky s trochu menšími dlaněmi budou spokojeny. Obě tlačítka pro normální i turbo chod se pohodlně ovládají a jsou dostatečně velká. Základním příslušenstvím je kovový mixovací nástavec s tvarovaným nožem, kterým lze zpracovávat i horké potraviny. Ten je vhodný pro mixování nápojů, omáček, pyré z různých materiálů a podobných pokrmů.
Šlehací metlu je nutné připojit přes převodovku, což je nástavec, který snižuje otáčky v poměru asi 8 : 1. Metla i mixér přesně padnou do přiložené nádoby s víčkem, které ji vzduchotěsně uzavírá. Má objem 0,5 litrů a slouží i jako odměrka.
Mixovací nástavec vyrobí koktejl velmi rychle
S mixovacím nástavcem vyrobíte koktejl velmi rychle
Převodovku musíte použít i při sekání. K tomu je určena nádoba s objemem 1,7 litrů, která má rysky pro maximální náplň tuhých potravin na 0,45 litrech a pro kapaliny 0,65 litrů. Na dně nádoby je otvor, do kterého umístíte nůž před vložením potravin. Nakonec nasadíte víko a pootočením zajistíte. Shora nasadíte motorovou jednotku s převodovkou a můžete sekat.

Praktické použití

Pomocí mixovacího nástavce jsem připravil jahodový koktejl a jahodové pyré během několika vteřin. Do půllitrové nádoby je však vhodnější dát jen polovinu surovin pro koktejl, protože vytvoří opravdu hodně napěněný nápoj. Pro rychlou přípravu koktejlu pro celou rodinu je vhodné využít větší nádobu.
Internetové obchody uvádějí, že přístroj může mixovacím nástavcem drtit led, přestože v návodu tato informace není. Praktická zkouška tuto možnost potvrdila. Deset kostek ledu bylo rozdrceno během několika sekund. Síla motoru je pro toto použití dostatečná a nože svými dvěma přídavnými, krátkými, dolů směřujícími břity jsou pro led jako dělané.
Nůž tyčového nástavce si díky svému tvaru a silnému motoru poradí i s ledem
Nůž tyčového nástavce si díky svému tvaru a silnému motoru poradí i s ledem
Ze zmrazeného ovoce lze díky této vlastnosti připravit rychle chutnou zmrzlinu. Zmrazené ovoce zalijte chladným kondenzovaným mlékem a přidejte cukr. Vše rozmixujte a získáte dobrou zmrzlinu.

Sekací nástavec jsem vyzkoušel důkladněji. Podle návodu je určen na bylinky, natvrdo uvařené vejce, či sušené ovoce a tvrdý chléb. Při sekání cibule, paprik i rajčat stačí několik sekund a vše je nadrobno. Pochopitelně jen několik otáček nože vytvoří větší kousky, mezi kterými mohou být značné rozdíly ve velikosti, což ale pro použití při vaření nevadí.
Jemná strouhanka z tvrdého rohlíku (v některých zemích se dělá z chleba) je dílem asi dvaceti sekund, ale je nutné rohlík zlomit na tři díly, aby se do nástavce vešel.
Dalším velmi náročným testem je nasekání kusu tvrdého sýru. Ten je dokonce zakázáno krájet na některých kráječích. Ukrojil jsem kus tak, aby se do sekací nádoby vešel s malým prostorem pro pohyb. Po spuštění nůž prošel do více než poloviny bloku a poté se protočila pojistná třecí spojka ve víku sekací nádoby. Sýr jsem tedy rozkrojil na dvě části, které již přístroj během asi dvaceti sekund nasekal nadrobno.
Sekací nástavec hravě zvládne vyrobit strouhanku z tvrdých rohlíků
Sekací nástavec hravě zvládne vyrobit strouhanku z tvrdých rohlíků
O něco jednodušším úkolem bylo rozsekání asi čtyři centimetry tlustého kusu tvrdého salámu. Zpočátku bylo cítit, že nůž se blokem potraviny musí propracovat, ale jakmile salám naporcoval na menší kousky šlo vše již hladce.
Z těchto zkoušek vyplývá, že je možné sekat i malé množství tak špatně porcovatelné potraviny, jako je tvrdý sýr, ale je nutné je předem rozkrájet na kousky slabší než tři cm. Nástavec bude výborný na výrobu pomazánek, přičemž doporučuji sekat nejprve tužší potraviny a poté měkčí. Nepřekračujte povolené objemy zpracovávaných potravin.
Šlehacím nástavcem jsem ze smetany získal za necelou minutu šlehačku, která při překročení této doby začala hrudkovatět. Stejnou hračkou je pro něj vytvořit sníh z bílků nebo řídké těsto na palačinky.

Hodnocení

Jako již tradičně u všech malých spotřebičů je slabším místem návod k použití. Všechny zkoušené činnosti dopadly velmi dobře, sekací nástavec zvládne dokonce i tvrdý sýr, pokud nebudete zpracovávat příliš velké kusy. Příjemným překvapením je pojistná spojka sekací nádoby, o které se návod nezmiňuje. Šlehací metla pracuje možná o trochu rychleji, což mne zaskočilo při přípravě šlehačky, ale jde jen o zvyk (v tomto případě bude jistě výhodou možnost regulace otáček u modelu Fagor B-520, který je ale vybaven plastovým mixovacím nástavcem). Při míchání tekutých těst a majonézy trochu vyšší rychlost nepostřehnete. Nejvyužívanější bude jistě mixovací nástavec, proto doporučuji využít dodáváný držák a připevnit jej tak, aby byl vždy rychle po ruce. Tyčový mixér Fagor B-505 hodnotím jako velmi užitečného a pomocníka s vysokým výkonem, kterého využijete zejména při rychlém zpracovávání menších množství potravin.

Technický popis:

  • příkon: 500W
  • rychlosti: normál + turbo
  • cena: 1290 Kč
příslušenství:
  • mixovací nástavec se čtyřramenným nožem umožňujícím mixovat led
  • šlehací metla
  • sekací nástavec – nádoba s dvoubřitým srpovým nožem a víkem
  • víko sekací nádoby se sítky
  • převodovka s převodem do pomala asi 8:1 pro šlehací metlu a sekací nástavec
  • půllitrová nádobka pro mixování s víčkem
  • držák na zeď
hmotnosti:
  • motorová jednotka 670 g
  • mixovací nástavec 140 g
  • převodovka 80 g
  • metla 27 g
  • kompletní sekací nástavec 408 g
rozměry - výška:
  • sestava mixéru: 370 mm
  • z toho kovová část: 130 mm
  • z toho ponořitelná část: 180 mm
  • sestava šlehače: 420 mm
  • z toho ponořitelná část: 140 mm
  • sestava pro sekání: 400 mm
  • největší průměr motorové jednotky: 55 mm
  • největší průměr sekacího nástavce: 160 mm


Recept na špagety se zeleninou

Jednu velkou cibuli oloupejte a rozkrojíme na poloviny. V sekacím nástavci postačí několik sekund pro nakrájení nahrubo, nevadí ani větší kusy. Cibuli dáme na olej zesklovatět. Přidáme stejně nasekanou velkou papriku nebo dvě menší. Trochu podusíme až změknou. Dále přidáme dvě nasekaná rajčata a kvalitní hovězí konzervu. Po jejím rozmíchání a rozvaření můžete podle chuti přidat kečup, sušenou pálivou papriku, chilli, pepř případně další koření. Poté pomalu přidáváme nasekaný tvrdý sýr, který se roztaví.
Mezi tím si v osolené vodě uvaříme špagety tak, aby byli trochu tvrdší. Po zcezení je dáme do větší nádoby a promícháme s připravenou omáčkou. Nakonec můžeme nahoru nasypat vrstvu sýru, kterou necháme v troubě roztavit, nebo sýr nasypat na každou porci zvlášť. V tom případě špagety uvaříme více doměkka.


Magazín Inspirace Euronics - 4 / 2008
Zkrácená verze vznikla
pro magazín Inspirace EURONICS č.4 / 2008

Miloš Chadt
milos@chadt.cz
milosch@centrum.cz

foto: Miloš Chadt
přístroj zapůjčila firma: Fagor


Články s podobnou tématikou:



Přepne na další téma
Předchozí seznam článkůSeřadit podle abecedySeřadit podle dataDalší seznam článků
Předchozí seznam článkůSeřadit podle abecedySeřadit podle dataDalší seznam článků

Poslední aktualizace 19.04.2016 00:00

Založení stránek
20.7.2005



Staňte se fanoušky, dovíte se o nových článcích v předstihu.