|
Přírodní vitamíny zdravě a rychle
Trendem dnešní doby je návrat k přírodě a ke všemu, co se prokazuje jako zdravé a našemu organismu prospěšné. Končí éra obliby ochucených, chemicky vytvářených a stabilizovaných nápojů, které zaplavovaly náš organismus škodlivými éčky a chemií. Na druhé straně, co může být zdravější než čerstvá nekonzervovaná šťáva z ovoce a zeleniny. Je prokázána celá řada léčebných účinků čerstvých ovocných a zeleninových šťáv na lidský organismus. Čerstvé šťávy jsou dokonce podle některých studií pro organismus vhodnější než ovoce a zelenina konzumovaná celá.
Kritický je čas od přípravy ke konzumaci
Velmi důležité však je, aby šťávy byly připravovány co nejkratší dobu před jejich konzumací. Již po půl hodině se v ovocné šťávě negativně projevuje oxidace a na polovinu se snižuje aktivita enzymů. Proto je důležité pít ovocné šťávy ihned po jejich přípravě.
Funkce odšťavňovače
Nejběžnějším přístrojem pro přípravu ovocných šťáv je odšťavňovač. Funkce tohoto přístroje spočívá v naškrábání ovoce na velmi jemném struhadle, čímž se z ovoce stane kašička nasáklá ovocnou šťávou a následné odstředění této šťávy. To vše se děje ve speciálním mikrosítku, které je výkonnou částí každého odšťavňovače. Velmi jemné rychle rotující kónické mikrosítko propustí šťávu a odhodí suché zbytky. Na konstrukci mikrosítka a jeho otáčkách závisí, kolik šťávy zbude v odpadu, který můžeme vyhodit nebo dál zpracovávat. Proto je důležité, aby odšťavňovač měl výkonný motor, který je dostatečně silný pro nastrouhání i tvrdé zeleniny jako je například mrkev a současně zajistí dostatečné otáčky odstřeďovacího mikrosítka i při zatížení. Kvalitní odšťavňovač vám poskytne více šťávy a méně jí ponechá v odpadu, což v důsledku znamená nižší náklady na stejné množství vyrobené šťávy.
Bezpečnost a komfort
Protože přístroj roztáčí odstřeďovací sítko do vysokých rychlostí, je důležité, aby odšťavňovače byly vybaveny jištěním, které zabrání jejich spuštění, pokud jsou chybně složeny a uzavřeny. K uživatelskému komfortu pak přispívá jednoduché čištění, možnost mytí odnímatelných dílů v myčce nádobí a další drobné užitečnosti.
Konkrétní příklad
Odšťavňovač Philips Alu HR 1861 je jedním z přístrojů, které splňují vše, co je důležité k výrobě zdravých ovocných a zeleninových šťáv. Silný motor s příkonem 700W je zárukou dokonalého odšťavnění i tvrdých plodů a zeleniny nebo bylinek při vysoké rychlosti otáčení mikrosítka. Pro měkké plody je připravena nižší rychlost. Díky vysokému výkonu zvládne odšťavnit větší množství ovoce a tomu je také přizpůsoben odnímatelný zásobník na dřeň, který jí pojme až dva litry. Také vyšší plnící šachta je přizpůsobena pohodlnějšímu používání.
Inovovaná konstrukce mikrosítka odlučuje šťávy s vyšší účinností, takže z měkkého ovoce i tvrdé zeleniny získáte vyšší množství zdravé šťávy.
Správné složení přístroje hlídá bezpečnostní funkce, která umožní provozovat jen správně složený a postranními hliníkovými svorkami zajištěný přístroj. Gumové nožky dodávají přístroji výbornou stabilitu.
Design odšťavňovače Philips Alu HR 1861 v kombinaci černého plastu s kartáčovaným hliníkovým povrchem působí exklusivně a proto bude i estetickým doplňkem vaší kuchyně.
Také údržba tohoto přístroje je velmi jednoduchá. Všechny odnímatelné díly lze umývat v myčce nádobí. K pohodlnému používání přispívá i možnost snadného uložení síťové šňůry.
Příslušenstvím odšťavňovače je jeden a půl litrový džbánek na šťávu a čistící kartáček.
Pro magazín Inspirace EURONICS léto 2007Miloš Chadt milos@chadt.cz milosch@centrum.cz
foto:
Philips
Články s podobnou tématikou:
|
|
Poslední aktualizace 19.04.2016 00:00 Založení stránek 20.7.2005 Staňte se fanoušky, dovíte se o nových článcích v předstihu.
|