|
Základ využije každý
Každý robot obsahuje jako základní vybavení hnětací háky, šlehací metly, jednu nádobu na hnětení, šlehání nebo připojení dalšího nářadí a až na výjimky také druhou nádobu pro mixování. Hnětací háky i šlehací metly mohou být nahrazeny univerzálním plastovým nožem a kovovým ostrým nožem, který je určen také pro sekání potravin. Pozor při zacházení s ním - je velmi ostrý. Často je součástí základního vybavení také nářadí pro strouhání a krájení s několika výměnnými kotouči. Ty mohou být jednostranné nebo oboustranné, přičemž každá strana je určena pro jinou hrubost strouhání nebo sílu plátků při krájení. Kotouč na hranolky bývá příslušenstvím spíše dražších sestav. Někdy je kotouč plastový s výměnnými strouhacími a krájecími vložkami. Značnou výhodou je určitě i dobře promyšlený způsob ukládání nářadí, případně speciální držák umožňující uložení příslušenství přímo v pracovní nádobě. Dobře vyřešené ukládání přívodní šňůry napomáhá snadnějšímu uložení robotu a zabraňuje jejímu náhodnému poškození.
Rozšířené sestavy
Dalším příslušenstvím v lépe vybavených sestavách může být nástavec s trnem a sítkem pro lisování citrusových plodů, odšťavňovač, který se těší stále větší oblibě nebo minidrtič pro drcení oříšků a dalších suchých potravin. V dražších sestavách může být více typů krájecích a strouhacích kotoučů. Zajímavým zpestřením může být mixér s mikrofiltrem na dužinu, který umožňuje už při mixování oddělit z nápojů pecky a dužinu.
Vybavení pro náročné
Nejvybavenější sestavy s vyšším příkonem mohou mít ve vybavení mlýnek na maso. U sestav s nižším příkonem než 600 W jej najdete stěží, protože je nutné mlít velkou silou. Za pozornost stojí i další doplňky k mlýnku jako plnička na jitrnice a klobásky, nástavec na stříkané pečivo nebo lis na ovoce. Ve výbavě také mohou být mlýnky na mák a oříšky, kávu nebo obilí. Další příslušenství si zpravidla musíte přikoupit, pokud je ovšem k vašemu typu robotu nabízeno. Proto je důležité informovat se o možnostech rozšíření o další příslušenství už při nákupu.
Rozšířit můžete podle vybavení základní sestavy ještě o další strouhací a krájecí kotouče, kotouče s různou velikostí děr pro masové mlýnky, speciální mlýnky nebo strojek na výrobu zmrzliny.
Bezpečnost především
Především pokud máte v domácnosti malé děti, vyplatí se při koupi kuchyňského robotu zvážit i způsob a rozsah zabezpečení přístroje proti jeho spuštění s nenasazeným, nesprávně nasazeným nebo nezavřeným příslušenstvím. Existují různé způsoby zabezpečení. Často je blokován pohon, pokud v něm není nasazena příslušná pracovní nádoba, robot nejde spustit, pokud jsou pracovní nádoby bez nasazených vík, v případě robotů s horním pohonem, pokud není rameno ve správné poloze.
Pravidla údržby
Jako první doporučím ihned po vybalení přístroje pročíst návod k použití. Zde výrobce podrobně vysvětluje všechny postupy a vlastnosti příslušného přístroje, které mohou být jedinečné a jinde se o nich nedovíte.
Kuchyňské roboty nepotřebují žádnou speciální údržbu. Při jejich čistění je nutné vyvarovat se používání agresivních nebo brusných prostředků. Motorovou jednotku je možné čistit jen vlhkým hadrem s trochou saponátu. Převážnou většinu dalšího příslušenství lze umývat v myčce nádobí. Výjimkou jsou převodovky, případně převodem vybavené příslušenství, které obsahuje mazací náplně.
Pokud se přístroj chová jinak než je obvyklé, nefunguje, případně vám upadl nebo je nějak poškozený, nepokoušejte se o opravu, ale svěřte opravu výhradně autorizovanému servisu. Proškolení odborníci mají k dispozici příslušné znalosti, speciální nářadí i náhradní díly. Při amatérských opravách riskujete nejen úraz elektrickým proudem, ale také můžete způsobit podstatně rozsáhlejší poškození přístroje.
Konkurence?
Často se setkáváme s dalšími přístroji, které nabízejí některé totožné funkce a tak vás jistě napadne otázka, zda mohou být kuchyňské roboty nahrazeny ručními šlehači, či ponornými mixéry.
Ruční šlehače jsou často rozšiřovány o hnětací metly a ponorné mixovací nástavce. Mohou tedy za kuchyňské roboty převzít šlehání, mixování i hnětení, avšak zvládnou menší objem zpracovaných potravin. V případě hnětení lze zpravidla zpracovávat množství podstatně menší.
Ponorné mixéry zvládnou mixování, s výměnnou metlou i šlehání a zpravidla také sekání oříšků a podobných potravin. I zde je však zpracovávané množství menší než u kuchyňského robotu. Při zpracování menších množství potravin může být ruční šlehač nebo ponorný mixér rychleji připravený k použití, takže bude jistě užitečným pomocníkem.
Zcela určitě jsou však kuchyňské disciplíny, které budou doménou kuchyňských robotů nebo speciálních zařízení. Typicky odšťavňování, mletí obilovin, masa nebo lisování ovoce. Pokud připravujete pokrmy a nápoje pro větší rodinu, pečete nebo je vaření vaším koníčkem, stává se pro vás kuchyňský robot nepostradatelným pomocníkem. Tím spíše, pokud díky svému vybavení zvládne opravdu širokou škálu kuchyňských prací.
Články s podobnou tématikou:
|
|
Poslední aktualizace 19.04.2016 00:00 Založení stránek 20.7.2005 Staňte se fanoušky, dovíte se o nových článcích v předstihu.
|