Najdi servis
Další události najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka
Další články o spotřebičích najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka
Další rady jak na to najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka
 Další slovíčka najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka


Vestavné trouby Fagor

Peču, pečeš, pečeme

Snad každá rodina má doma troubu. Některá jako součást sporáku, velmi moderní jsou vestavěné spotřebiče. Zapomínat ale nesmíme také na mikrovlnné trouby, které mohou v omezené míře pečící trouby nahradit a jsou navíc v některých svých funkcích těžko zastupitelné. Řeč tedy bude o velmi širokém spektru spotřebičů, množství různých způsobů příprav pokrmů, které nabízejí a zmíním se také o přístrojích velmi příbuzných.

Moderní pečící trouba již příliš nepřipomíná staré trouby ve velikých kachlových kamnech, ve kterých vařily naše prababičky a řada generací před nimi. Asi už se nedovíme, zda pečení v pecích, které považujeme za předchůdce trub, vzniklo díky potřebě pečení chleba, nebo jako prostředek na kvalitnější přípravu masa než při opékání na ohni, ale jisté je, že šlo o jeden z prvních lidských vynálezů v oblasti specializované přípravy jídel. Pec na chleba vytápěná dřevem existovala velmi dlouhou dobu a o její dokonalosti svědčí i to, že se z některých jejich principů opět poučují výrobci moderních zařízení. Ale k tomu se ještě dostaneme.

Každá potravina chce své

Základní, dnes již ojedinělou konstrukcí, je trouba vybavená jen spodním a horním ohřevem, který lze zapnout současně, nebo využít horní část zvlášť jako gril. Tento klasický způsob pečení nejvíce napodobuje způsob přípravy v troubě na dřevo a hodí se pro pečení pečiva na plechu i ve formě nebo masitých pokrmů. Rozšířením je zpravidla přepínatelný gril, takže můžeme využít menší nebo větší grilovací plochu. Nabízí zpravidla také pečení spodním ohřevem, který je vhodný například pro přípravu pizzy. Zapnutí jen horního tělesa využijete pro gratinování nebo hnědnutí pečiva.
Dnes tuto konstrukci používají již jen jednoduché přístroje jako malé stolní trouby, někdy doplněné elektrickou varnou plotýnkou, vhodné pro chaty, chalupy nebo jednotlivě žijící lidi.
Velkým pokrokem v cestě zdokonalování trub, bylo zabudování ventilátoru do zadní stěny, který měl za úkol zvýšit účinnost ohřevu a dosáhnout rovnoměrnější rozložení teplot. V řadě přístrojů najdeme tento princip, avšak díky nejednotnosti názvů se s ním můžeme setkat pod označením takového přístroje jako multifunkční trouba a bohužel i jako horkovzdušná trouba. O plnohodnotnou horkovzdušnou troubu se však nejedná. Umožňuje využívat nižších teplot při pečení, v případě drobného pečiva lze využít dvou úrovní, ale nově například i sušení nebo rozmrazování.
Kombinovaná parní trouba AEG-Electrolux
Kombinovaná parní trouba AEG-Electrolux 98203-5-M. Na zadní stěně je umístěn ventilátor, nahoře grilovací těleso a ve dně trouby je vidět vyvíječ páry.
Teprve přítomnost zadního kruhového tělesa umožňuje plnohodnotný horkovzdušný ohřev, který lze využívat bez nutnosti zapnutí spodního nebo horního ohřevu. Někdy je označován jako 3D horký vzduch. Výhodou je však možnost takovou kombinaci ohřevů využít. Horkovzdušný ohřev umožňuje přípravu pokrmů na více úrovních současně. Zpravidla lze naplnit troubu až třemi plechy, přičemž na každém může být zcela jiný pokrm a přesto se vůně pokrmů nesmíchají. To šetří nejen čas nutný pro přípravu pokrmů, ale i energii. Výhodou je opět využití nižších teplot pro úpravu pokrmů, zhruba o 20°C a rovnoměrný ohřev. Horký vzduch v kombinaci se spodním ohřevem využijete pro přípravu pizzy, moučníků, mas nebo hranolků. Horký vzduch v kombinaci s grilem je vhodný pro přípravu drůbeže, rolád, rostbífů a všude tam, kde je vhodné rychle zatáhnout horní vrstvu masa.

Nové přípravy pokrmů

Zcela samostatným přístrojem byla původně (a dodnes je) parní trouba, která pracuje pomocí vyvíječe páry, ve které potraviny vaříme. Pára předává energii potravinám podobně jako při vaření ve vodě, nedochází zde ale k odplavování vitamínů a minerálních látek rozpustných ve vodě, což zachová potravinám chuť i hodnotné látky. Proto je tento způsob vaření zdravější. Využívá se především pro přípravu zeleniny, ryb ale i některých mas.
V poslední době se objevují kombinace multifunkčních trub s parními funkcemi, označované jako kombinované (multifunkční) parní trouby, což ale nemusí znamenat, že trouba umí plnohodnotnou parní přípravu pokrmů, ale může jít jen o zvlhčování párou při jiném (například horkovzdušném) druhu ohřevu. Existuji ale i kombinace, které samostatné parní vaření umí a název multifunkční parní trouba si zaslouží. Tím ale nechci zatracovat trouby, které s párou pracují jen ve spojení s jiným druhem ohřevu. Pára v těchto režimech pomáhá k výrazně lepším výsledkům při pečení mas, chleba i moučníků, podobně jako si zkušené hospodyňky pomáhaly nádobkami s vodou při pečení některých druhů pečiva i mas u starých jednoduchých trub.

Vysoce účinný je mikrovlnný ohřev. Ten je využíván zpravidla jen v mikrovlnných troubách, které mají zpravidla menší objem (do 31 litrů). Důvodem je nutný vysoký výkon mikrovln pro větší objem trouby.
Mikrovlnná trouba Panasonic
Některé mikrovlnné trouby umožňují i horkovzdušné pečení v kombinaci s mikrovlnami a přídavkem páry.
S příchodem těchto přístrojů vznikla nová řada domácích spotřebičů, která může být konstruována jen pro ohřev pomocí mikrovln nebo častěji v kombinaci s grilem případně i horkovzdušným ohřevem. Většina těchto přístrojů je pro rovnoměrnou distribuci mikrovln vybavena otočným talířem. Ještě nedávno se objevovaly názory o škodlivosti ohřevu mikrovlnami, které však nikdy neměly opodstatnění. Protože ohříváme přímo potravinu, odpadají veškeré ztráty energií při přenosech tepla a proto je tento způsob velmi energeticky úsporný. Navíc lze jídlo ohřívat již na talíři, takže odpadají další starosti s mytím nádobí a s tím spojené spotřeby energie. Kombinace klasické multifunkční trouby s mikrovlnným ohřevem se zatím neuplatňuje.

Užitečné maličkosti

Prakticky každý předchozí druh trouby vybavený grilem může být vybaven otočným rožněm, který je ideálním prostředkem pro přípravu grilovaných kuřat, špízů a šašliků. Výsledky jsou skvělé, přesto však je rožněm vybaven jen malý zlomek přístrojů. Důvodem je pravděpodobně nepraktičnost používání, vyplývající z velké míry znečištění prostoru trouby při tomto způsobu přípravy.
V levnějších typech trub je nutné zasouvat pečící plechy do vylisovaných drážek v bocích trouby. Dražší provedení mají snímatelné drátěné držáky, ale nejkomfortnější je vysouvání plechů na pojezdech, které mohou být plnovýsuvné, což znamená, že celý plech lze vysunout mimo půdorys trouby a lehce tak pracovat s připravovanými potravinami. Některé značky nabízejí dokonce automatické výsuvy, které při otevření dvířek samy vysunou pečící plechy. Druhou cestou pro pohodlné vysouvání plechů je pečící vozík, což znamená že plechy jsou zavěšeny na vyjížděcím vozíku tvořeným zčásti dvířky. Toto řešení je však poměrně náročné a proto jej využívají jen některé značky u několika svých drahých modelů.
Podstatné je v praxi vybavení trouby plechy. Ani naše hluboké plechy již dnes nejsou problém, dodávají se u většiny výrobců jako příslušenství, ale je jisté že v západním světě se s nimi nepotkáte. Česká buchta je evidentně naše specifikum. Důležité zejména u horkovzdušných trub je používání správného tvaru plechu. Ten musí umožňovat správné obtékání plechu vzduchem, proto se při použití neoriginálního plechu může stát, že potraviny budou upečeny nerovnoměrně.
Rošty jsou také běžnou výbavou. Slouží k pokládání pečících nádob, případně přímo mas, pokud pod něj dáme plech na zachycování skapané mastnoty.
Automatický výsuv Fagor
Automatický výsuv Fagor
V příslušenství můžete najít například i držák plechů pro jejich snadné vyjmutí, stojánky na pečení drůbeže, ale i speciální nádoby.

Speciality mikrovln

Speciální příslušenství je doménou zejména mikrovlnných trub. Pro samostatné mikrovlnné trouby se používaly hnědící nádoby, které ale pozbyly význam při zavedení grilů. Výborné jsou pečící pánve, které se rozžhaví působením mikrovln během krátké doby na vysokou teplotu a lze v nich připravovat hranolky, pizzu, řízky a podobné pokrmy. Najdete je pod názvy Crisp talíř nebo pánev Panacrunch.
Nádoby na vaření v páře pomocí mikrovln jsou velmi užitečné, zejména pokud pro ně mikrovlnka má speciální program, který si var uvnitř nádoby pohlídá pomocí elektroniky.
I v mikrovlnných troubách lze za dodržení předepsaných podmínek využívat drátěné rošty, případně další kovové pomůcky. Před jejich použití vždy dodržujte zásady uvedené v návodu.

Jednoduché i sofistikované

Ovládání trub může být omezeno na nastavení druhu ohřevu a teploty, což klade vysoké nároky na znalost kuchyňských úprav pokrmů. Na druhé straně stojí přístroje s tzv. vestavěným kuchařem, umožnující vybrat v seznamu přímo pokrm, který chceme připravit, případně jeho hmotnost a o nic dalšího se nestarat. Jednoduché ovládání pomocí dvou knoflíků dnes postupně nahrazují doteková tlačítka s LCD nebo LED displeji a dokonce i barevné displeje, které zjednodušují výběr z nabízených možností pečení.
Jednoduché mechanické ovládání, které umožňuje přepínání několika druhů ohřevu je doménou trub bez zadního horkovzdušného topného tělesa a vnitřního ventilátoru. Je doprovázeno nastavitelným bimetalovým termostatem, který není příliš přesný, ale pro způsob práce s touto troubou postačuje. V jen mírně vyšší cenové hladině najdeme časovače s digitálními displeji, které ale neslouží k programování trouby, jen k nastavení času pečení nebo jako minutka. Přepínání druhů ohřevu je zde mechanické.
Kombinovaná parní trouba AEG-Electrolux
Kombinovaná parní trouba AEG-Electrolux 98203-5-M. Přesné pečení na profesionální úrovni je dosaženo pomocí teplotní sopndy umístěné v mase.
V poslední době zaznamenaly největší rozvoj přístroje s elektronickým ovládáním a LCD nebo LED displeji, které umožňují jednak velmi pohodlné a intuitivní nastavení, což podstatně zvyšuje uživatelský komfort, ale především přesné řízení teplot, automatické řízení přepínání druhů ohřevu bez zásahu uživatele a průběžné přizpůsobení přípravy pokrmů podle výsledků pečení. S takovou vymožeností už nemusíte o pečení nic vědět, trouba se o správný průběh pečení postará sama. Přístroj sám nastaví správné parametry přípravy ve správný čas a na konci jen oznámí, že je hotov, případně vás vyzve k otočení pečeného bloku masa. Nejpřesnější je pečení s teplotní jehlou, kterou zapíchneme do středu masa a přístroj ohlídá jeho vnitřní teplotu. Elektronika umožňuje také pokročilé funkce, například dětskou pojistku, automatické vypnutí po dlouhé době nečinnosti, udržování teplot pokrmů a podobné.

Očista je někdy očistec

Kdo si vyzkoušel vydrhnout připálený tuk z trouby ví, že nejde o nic jednoduchého ani v případě, kdy použijeme účinnou chemii. Proto výrobci využívají několik technik aby docílili pohodlnějšího a méně namáhavého čištění.
Čištění pomocí vodní páry. Do prostoru trouby nalijeme vodu a spustíme čistící program. Ten vyvine páru, která pomůže narušit nečistoty na vysoce hladkém smaltu. Po narušení je dobré nečistoty co nejdříve setřít, a pokud ještě nějaké zbudou, proces opakovat.
Katalytické (samočistící) plechy. Pracují na principu vsakování a degradace tuků za běžných provozních teplot. Z hlediska pohodlí perfektní, ale za nějakou dobu je třeba plechy vyměnit. Ty se dodávají v sadách i pro výrobky, které je v základním provedení neměly.
Jistě nejdokonalejší je pyrolýza, která probíhá za teplot kolem 500°C. Při této teplotě se rozloží tuky i nečistoty a zbude po nich jen popílek, který stačí lehce setřít. Nevýhodou tohoto způsobu čištění je spotřeba energie, nutnost uzamknutí dvířek a jejich výborné teplotní izolace, která musí zamezit popálení od čelní stěny dvířek. Proto se využívá několikanásobného zasklení dvířek a jejich mechanického uzamknutí po dobu pyrolýzy.

Slovníček nových pojmů:

Trouby kombinované s párou
  • Full Steam – program pracující s párou po celou dobu pečení. Vhodný pro zeleninu, ryby nebo rýži.
  • Interval half steam + heat – střídá 1:1 páru s horkým vzduchem. Výborný pro krémové pokrmy, jídla z vajec a některé dezerty.
  • Interval quater steam + head – střídá páru a horký vzuduch v poměru 1:3. Využívá se pro pecení chleba, mas, moučníků, ohříváni i rozmrazování jídel.
Multifunkční trouby
  • Set&Go – funkce pro spuštění předem nastavené přípravy pokrmu kterýmkoli tlačítkem. Vhodné pro přichystání jídla dětem.
  • Heat&Hot – doplňková funkce spustitelná po ukončení přípravy pokrmu. Udržuje jej v teplotě 80°C po dalších 30 minut. Vhodné když mají strávníci zpoždění.
  • StayWarm – udržuje teplotu hotového pokrmu až 2 hodiny
  • Booster – zajistí co nejrychlejší náběh nastavené teploty. Vhodné pro předehřev trouby nebo rychlé zatažení masa.
  • Funkce zbytkového tepla – při nastavení času konce pečení, vypne ohřev dříve a tím využije zbytkového tepla pro přípravu pokrmu. Šetří energii.
  • WarmPlate – funkce pro předehřev talířů před servírováním.
  • hydroBaking – vhodná pro ohřev pečiva, kynuté těsto i rozpékání hluboce zmrazených jídel. Pracuje s vlhkostí, která zůstává uvnitř trouby a tak se pečivo nevysušuje.
  • SoftLight – pomalý náběh a vypínání halogenového osvětlení trub.
  • Váhová automatika – stačí nastavit program a hmotnost potravin o vše další se trouba postará sama s perfektním výsledkem.
Mikrovlnné trouby
  • Crisp talíř nebo pánev Panacrunch – speciální nádoby, které se působením mikrovln zahřejí a lze v nich např. smažit, péct pizzu nebo opékat.
  • Inverter – technologie umožňující přesné řízení výkonu magnetronu (mikrovln) pomocí řízeného měniče napětí. Důsledkem je přesnější řízení, úspora energie a není nutný velký a těžký transformátor (úspora místa = větší prostor pro ohřev).
Magazín Inspirace Euronics - 5 / 2010
Ve zkrácené verzi vyšlo v magazínu Inspirace EURONICS č.5 / 2010
Miloš Chadt
milos@chadt.cz
milosch@centrum.cz

foto: AEG - Electrolux, Fagor, Panasonic



Články s podobnou tématikou:



Přepne na další téma
Předchozí seznam článkůSeřadit podle abecedySeřadit podle dataDalší seznam článků
Předchozí seznam článkůSeřadit podle abecedySeřadit podle dataDalší seznam článků

Poslední aktualizace 19.04.2016 00:00

Založení stránek
20.7.2005



Staňte se fanoušky, dovíte se o nových článcích v předstihu.