|
Příjemné starosti s úrodou
Konec léta je vždy předznamenán úrodou nejrůznějšího ovoce a zeleniny na zahrádkách, která přímo vybízí k výrobě nejrůznějších laskomin, ale také k zamyšlení nad tím, jak co nejvýhodněji zachovat plody zahrad plné vitamínů na zimu, kdy je budeme potřebovat.
Šťávy a nápoje
Nejzdravější pití na léto jsou ovocné a zeleninové šťávy. Přitom je kladen důraz zvláště na jejich čerstvost, protože šťávy rychle oxidují. Znalci tvrdí, že již po půl hodině od odšťavnění je enzymatická aktivita nápoje na polovině. Dokonce prodávané 100% džusy jsou často odsuzovány jako sladká šťáva bez větší hodnoty s poukazem na technologii jejich vzniku.
Asi všichni víme, že k získávání šťáv z ovoce, zeleniny i bylin je vhodný odšťavňovač. Nejčastěji používaný, odstředivý, je technicky nejjednodušší, proto také nejlevnější. Pracuje však rychle a spolehlivě. Odšťavňované plody vkládáme do šachty, končící na středu rotačního sítka, které je opatřeno trnovým škrabátkem. Zde se plody rozmělní na kaši, která se odstředivou silou pohybuje od středu po kuželovitém sítku přes jeho okraj do odpadní nádoby. Přitom se odstředí velká část šťáv. Nejvýhodnější je tento typ pro odšťavňování měkčího ovoce, zvládne ale i zeleninu a byliny. Nevýhodou je vysoká vlhkost zbytků po odšťavnění a vysoká oxidace šťáv při výrobě díky vysokým otáčkám. Přístroj však odšťavňuje tím lépe, čím vyšší otáčky využívá. Odstředivé odšťavňovače jsou zpravidla vybaveny dvěma rychlostmi. Nižší rychlost je určena pro měkké ovoce, jako třešně, meruňky nebo broskve naopak vyšší pro zeleninu a tvrdší ovoce.
Pro tvrdé ovoce, zeleninu a byliny se hodí šnekové nebo zubové odšťavňovače. Šnekový odšťavňovač má pomalé otáčky a existuje i v ruční verzi. Šnek plody rozdrtí a jejich šťáva odtéká přes sítko umístěné ve dně stroje. Na konci šneku je umístěn otvor s regulací velikosti, kterým procházejí téměř suché vylisované zbytky. Velmi podobně funguje odšťavňovač s ozubenými hřídelemi.
Vláknina je zdravá
Pokud se nám urodilo zejména měkké ovoce, které je plné šťávy, je variantou k odšťavnění jeho rozmixování na hustší nápoj s vyšším obsahem vlákniny. K tomu se skvěle hodí ruční tyčové mixéry, které jsou stále oblíbenější, ale i stolní mixéry nebo mixovací nástavce šlehačů. Z ovoce můžeme vyrobit i dětskou přesnídávku, když rozšleháme ovoce s cukrem a trochou vody. Přidat můžeme i trochu pudinku. Nebo přidáme mléko, trochu zmrzliny a máme výborný mléčný koktejl prakticky z jakéhokoli ovoce.
Stolní mixér využije větší rodina, která bude mixovat ovoce a vyrábět z něj koktejly ve větším objemu, zatímco tyčový mixér se hodí spíše pro menší množství. Je ale pohotovější a má jednodušší údržbu. Když se rozhodnete zakoupit jej, zvažte jestli by se nehodil i pro přípravu teplých pokrmů, jako jsou například omáčky. Tyčové mixéry určené i pro teplé potraviny mají zpravidla kovový mixovací nástavec. Pro širší využití je připraveno i další příslušenství. Šlehací metly, sekáčky, pasírovací nástavce, či dokonce strouhací nástavce nebo vakuovače. Když jde navíc o tyčový mixér poháněný akumulátory, bude provoz velmi pohodlný. Dokonce i některé akumulátorové přístroje umí dnes sekání ledu.
Příkon motoru mixéru může být limitující zejména při sekání masa nebo větších objemů potravin. Vybrat si můžete přístroje s příkonem od 250 W do 800 W.
Starý osvědčený způsob
Řeč bude o sušení, které je sice archaickým způsobem uchovávání úrody, ale dnes se opět vrací na výsluní. Při sušení si plody zachovají až 80% vitamínů i minerálů a je rozhodně zdravější pro naše děti než jakékoli chemicky vyráběné laskominy. Velmi užitečné jsou sušené plody i pro dietu.
Sušit můžeme na sluníčku nebo ve stínu, což je sice nejlevnější způsob, ale musíme dávat pozor na vítr, prach a škůdce jako jsou vosy a mouchy. Kupované sušené ovoce je zase upravované pomocí Eček.
Proto je výhodné využít sušičku ovoce. Ta se zpravidla skládá z motorové jednotky s topným tělesem a sít, na které pokládáme ovoce, zeleninu nebo houby. Sušit lze také rozmělněné měkké ovoce pomocí speciální foliové misky, kterou lze k některým sušičkám pořídit. Sušičky bývají dodávány se čtyřmi až pěti sušícími síty, která lze pro některé typy dokoupit. Dříve výrobci udávali maximální počet sít, která bylo možno najednou využít k sušení (zpravidla 10 až 30 sít). Dnes jsem tento údaj v návodech nenašel.
Příkon sušiček v rozsahu od 165 W do 1000 W dává tušit i jejich možnosti. Výkonnější přístroj bude sušit rychleji, což ale nemusí být vždy dobře, proto jsou některé přístroje vybaveny i regulací teploty nebo příkonu a časovým spínačem.
Při sušení má ovoce a zelenina tendenci měnit barvu. Tomu můžeme zabránit u zeleniny blanšírováním (krátkým povaření v horké vodě) a u ovoce namočením do kyselého roztoku citronu, soli nebo i sirupu.
Skvosty ve sklenicích
Otevřít si v zimě třešňovou zavřeninu nebo meruňkový kompot, to je ta pravá lahoda. Tedy ne, že bychom dnes neměli šanci si koupit ovoce z druhé poloviny světa, kde právě roste, ale znáte to. Takové ovoce je zpravidla bez chuti a zápachu, a moc si na něm nepochutnáme. Není divu. Vždyť se trhá ještě zelené, dozrává po cestě a do použitelného stavu se často přivádí pomocí podivných chemických cest. Proto stále více lidí sahá po naší, na stromě dozrálé úrodě, kterou si zavařuje.
K tomu potřebujeme sklenice, jejich obsah a kromě toho ještě teploměr, velký hrnec a velkou plotýnku na sporáku. Že máte strach položit těžký hrnec na sklokeramickou desku, nemáte tak velký hrnec nebo velkou zónu na desce? Tak to zkuste s elektrickým zavařovacím hrncem.
Ten ohlídá za vás teplotu a lepší modely také čas, který mohou počítat až od dosažení správné teploty. Využít ho můžete i na svařené víno nebo udržování teploty horkých nápojů pro větší společnost.
Ve sklenicích uchováme i džemy a marmelády, jejíž příprava často spočívá v dlouhém míchání surovin v hrnci, což umí provádět většina domácích pekáren pomocí speciálního programu. Jednoduše získáte zdravou dobrotu ze surovin, které sami kontrolujete a nemusíte být překvapení, že se jahodová marmeláda skládá ze 70% jablek.
Zeleninové i ovocné saláty
Že ne úplně vždy máme chuť na vepřovou se šesti, ale spíše na něco lehčího mi určitě všichni potvrdíte. K chuti pak přijdou salátky a další pamlsky z ovoce a zeleniny. K tomu potřebujeme zpravidla zeleninu nakrájet a nastouhat.
Tady asi nejlépe využijeme kuchyňský robot. Ten bývá vybaven několika struhadly, která mohou být i oboustranná. Pomocí nich můžeme vyrobit několik tlouštěk plátků, několik hrubostí strouhaných potravin, ale i bramborové hranolky. Ty ale zvládnou zejména roboty s větším příkonem.
Při výběru robotu je nutné prohlédnout krájecí a strouhací kotouče, zda jsou řádně ostré.
Krájené a strouhání umí provést i jednodušší strojky. Struhadly může být vybaven sekáček, tyčový mixér, nebo speciální přístroj pro krájení a strouhání.
Kuchyňský robot může nahradit i řadu již zmíněných strojků. Mívá v příslušenství stolní mixér, odstředivý nebo šnekový odšťavňovač. Jeho výhodou bude větší nádoba na zpracování potravin.
Například pro krájení zelí můžeme využít i kráječe, které používáme běžně na chleba nebo salám.
Od domácích kráječů nemůžeme očekávat nepřerušené krájení velkých množství potravin, ale zelí se nám bude díky většímu průměru nože a bez omezení průměru vkládacím otvorem krájet také dobře. Jen je třeba krájet s přestávkami předepsanými v návodě k výrobku.
Ke kráječům si dovolím ještě poznámku. Jen opravdu profesionální výrobky mohou krájet tvrdý sýr, i když návody výrobců tvrdí opak. Malé domácí kráječe jsou určeny především na krájení chleba, salámu nebo jiných uzenin.
Zelenina k obědu
Oblíbenou pochoutkou může být i vařená zelenina. Můžeme ji servírovat k masu nebo jen tak samotnou. Jistě nejchutnější je připravená v páře. Parní hrnce nabízí přípravu několika pokrmů najednou bez ovlivňování chutí ve zpravidla třech patrech. Důležitou vlastností je možnost přilévání vody do zásobníku za provozu, abyste nemuseli po jeho vyčerpání nechat přístroj zchladnout. Kromě zeleniny uvaří i vejce, rybu, drůbež a další pokrmy. Vždy je vybaven možností nastavení času, někdy i programovou automatikou, kterou využijete k nastavení pro jednotlivé potraviny. Připraví často i rýži, která je z páry výborná. Potraviny vařená v páře více osolte, pára část soli odplaví.
Studené laskominy
Není nad to osvěžit se dobrou ovocnou zmrzlinou, nejlépe vlastní výroby, z poctivých surovin. K tomu slouží zmrzlinovače, které se dřív daly dokoupit ke kuchyňským robotům ale dnes je spíše najdete jako samostatné přístroje. Vyrábějí se ve dvou provedeních. S vlastním chlazení a bez chlazení, vždy s automatickým promícháváním zmrzliny. Do přístroje se vejde podle modelu 0,7 až 1,5 l zmrzlinové směsi.
Přístroje s vlastním chlazením nepotřebuji nic dalšího, u přístrojů bez něj je nutné nechat nejprve zmrznout v mrazničce mrazící mísu. Chlad z ní zmrazí zmrzlinu. Výhodou těchto přístrojů je hlavně cena, nevýhodou nutnost dlouhého namrazování mísy v mrazničce před každou přípravou zmrzliny. Několikanásobně dražší přístroje s vlastním chlazením lze používat opakovaně bez přestávky a bez delší přípravy.
Smažení
Už jste ochutnali specialitu asijské kuchyně, kterou je smažené ovoce? Jistě mi dáte zapravdu, že jakékoli proslazené ovoce (nejen ananas ale i jablka, hrušky nebo švestky) nakrájené asi na centimetr vysoké plátky, obalené v těstíčku, osmažené a podávané pokapané medem je vynikající desert. Smažit můžeme ale i zeleninu, jako květák nebo brokolici, což je chutný hlavní chod.
Jistě tušíte, že fritovací hrnec se v tom případě hodí nejlépe. Rychlé smažení ve stabilně vysoké teplotě oleje zabrání nasáknutí zbytečně vysokým množstvím tuku a zabrání tak znehodnocení jídla.
Oproti smažení na pánvi má fritovací hrnec podstatnou výhodu ve vysokém množství oleje, které zabezpečí jen malý pokles jeho teploty při smažení. Naproti tomu je nutné olej rozehřát, což je energeticky poměrně náročné.
Mráz je přítel
Nejjednodušším způsobem uchování ovoce a zeleniny je jejich zmrazení. I zde se vyplatí trochu přípravy. Aby potraviny zbytečně nevysychaly, je vhodné je nejprve zabalit do vakuově těsného obalu. K tomu slouží svářecky fólií a vakuovačky, které potraviny zabalené ve fólii uzavřou a mohou od potravin odsát přebytečný vzduch. Výhodné je balit potraviny po jedné nebo dvou porcích, jednak proto, abychom nemuseli rozmrazovat více než potřebujeme, ale zejména proto, že velké množství potravin v jednom kuse se zmrazuje pomaleji. Čím rychleji zmrazujeme, tím kvalitněji potravinu uchováme. Proto je také vhodné vědět jaký je mrazící výkon mrazničky (udáván v kg/24hod.), kterou používáme a nepřekračovat jej. U některých mrazniček je ke zmrazování určena jen jedna přihrádka, nebo police. Pak je nutné pokládat čerstvé potraviny ke zmrazení výhradně sem. Teprve po zmrazeni je lze přesunout do dalších prostor mrazničky a uvolnit tak místo pro další potraviny. I zde mohou mít výhodu novější modely, které jsou vybaveny automatickou funkcí supermrazení, která urychlí zmrazování čerstvých potravin a poté se sama vypne.
Články s podobnou tématikou:
|
|
Poslední aktualizace 19.04.2016 00:00 Založení stránek 20.7.2005 Staňte se fanoušky, dovíte se o nových článcích v předstihu.
|