Parní hrnec ETA 0134 Steampot vybavený mechanickým časovačem patří k objemově největším přístrojům a proto bude jistě užitečné zjistit jak pracuje a kde jsou jeho omezení. Zdravé vaření v páře je dnes aktuálnější více než jindy, zvláště pro přípravy dietních jídel bez potřeby tuků.
První pohled
Přístroj je v poměrně malé krabici důmyslně seskládán, na výrobníku páry jsou uloženy tři nádoby a speciální nádoba na vaření rýže a polévek. Nádoby jsou jako vždy číslovány, protože při jejich nasazení od 1 do 3 jsou určeny pro vaření, ale v opačném pořadí zapadnou do sebe k uložení do co nejmenšího prostoru.
Vyjímatelná dna nádob jsou vsazena pomocí dvou západek a je třeba je při nasazování mírně prohnout. V každém dne je 6 malých prohlubní, které slouží k postavení vejce na špičku po jeho vaření.
Výrobník páry je vybaven vnitřním kruhem pro oddělení prostoru s intenzivním varem a odkapávací miskou pro kondenzovanou páru. Doplňování vody je možné i za provozu zvenčí na obou stranách přes rozšířený horní okraj výrobníku páry.
Ovládání jediným otočným knoflíkem spočívá v nastavení času do 75 minut. Činnost je indikována kontrolkou ve stupnici knoflíku.
Vaření
Vejce uložené do prohlubní ve dně nádoby, před vařením propíchnuté na širším konci jsem vařil s jednou nádobou 11 minut, tedy podle návodu středně měkká. Asi proto, že jsem použil vejce M, byla na tvrdo. Z toho plyne rada, přizpůsobit čas vaření i velikosti vajec. U malých vajec na hniličku se osvědčil čas 7 minut. Může se to zdát dlouho, protože jak známo vejce na hniličku se vaří ve vroucí vodě zhruba 4 minuty. Než ale přivedeme vodu do varu, trvá to při stejném příkonu ještě déle. Důvodem je podstatně menší množství vody ve vyvíječi páry, který ji produkuje téměř okamžitě.
Demontovaná zadní mřížka
Ve dvou nádobách jsem vařil 0,5 kg brambory a 0,4 kg květáku. Brambory dole, protože se vaří déle. Pro brambory jsem v návodu nenašel čas.
Květák určil čas 22 minut (mám rád měkčí) plus víc než 10 minut při varu v horní nádobě mi dalo výsledný čas 35 minut. Vše bylo trochu nad míru provařené. Myslím, že při času 30 minut by bylo vše perfektní.
1 šálek rýže vařený v nádobě z příslušenství 55 minut s přidáním 1,5 šálku vody, kurkumy, pár kusů hřebíčku, soli a malé lžičky oleje mne nadchnul. Rýže byla perfektně sypká, dokonale uvařená, ale nerozvařená a velmi chutná.
Dvě mrazené rybí filety v jednom koši jsem připravoval 25 minut, po kterých byly dobře uvařené. Při vaření v páře je nutné více kořenit a solit než při pečení, protože pára část dochucovadel z jídla odplaví. Naopak oproti vaření ve vodě je spotřeba nižší.
Pokrm
Nádoby
Min
Spotřeba
Hodnocení
Vejce M 2 ks
1
10
0,145 kWh
Na tvrdo
Vejce M 2 ks
1
7
0,103 kWh
Na hniličku
Rýže 220 ml + 330 ml vody
1 + spec
55
0,849 kWh
Perfektní, chutná, sypká
Brambory 0,5 kg a květák 0,4 kg
2
36
0,554 kWh
Mírně převařené, snížit čas
Brambory 1 kg a květák 730 g
3
40
0,625 kWh
Mírně převařené, snížit čas
Ryba filety zmrazené 0,5 kg
1
25
0,374 kWh
Výborná, rozpadá se, snížit čas
Hodnocení
Parní hrnec ETA 0134 je co do objemu větší přístroj, takže v něm lze připravovat jídlo i pro větší rodinu. Při dobrém rozložení potravin můžeme připravit naráz a bez starostí celý oběd. Drobnou nevýhodu vidím v mechanickém časovači, který umožní jen přibližné nastavení, které je nepříjemné při krátkém vaření např. vajec na hniličku. S funkcí přístroje jsem byl v celém průběhu testování spokojen. Příprava chutných jídel zdravým způsobem je dnes velmi důležitá.
Technické údaje:
Parní hrnec ETA 0134 Steampot
Příkon udávaný / naměřený:
1000 W / 987 W
Celkový objem nádob:
12,25 l – při využití 3 nádob
Maximální nastavitelný čas:
75 min
Náplň vody:
1,4 l
Příslušenství:
1,5 l miska na vaření rýže, polévek...
Rozměry (švh); hmotnost:
27,5 x 40,3 x 35,2 cm; 2,6 kg
Doporučená cena:
1 796 Kč
Plusy
objem 12,25 l vhodný pro větší domácnosti
rychlá výroba páry
doplňování zvenčí i za provozu
Mínusy
mechanický časovač
vyšší cena
Pro časopis Inspirace EURONICS č.2 / 2013 Miloš Chadt milos@chadt.cz milosch@centrum.cz