Opravdový univerzál
Univerzální hrnec Philips HD 3037
Vaříte rádi zdravě a chutně? Pak máte doma jistě parní hrnec, pomalý hrnec a možná i jogurtovač. Jednou za čas ale musíte něco usmažit, takže přibude fritéza nebo pánev. Pro přípravu rýže vlastní její milovníci určitě rýžovar. Docela velká hromada přístrojů, která většinu času zabírá jen místo v kuchyni, kde stojí nevyužita. Univerzální hrnec Philips HD 3037 je všechny nahradí a navíc umí připravit i marmeládu a upéct těsto třeba na bábovku. Řekněte sami, nezní myšlenka jednoho víceúčelového přístroje, který využijete k mnoha činnostem, úžasně?? Proto je mi líto, že se nepodařilo zapůjčit tento přístroj k testům, ale i tak stojí za to si jej představit. Snad se časem povede i test.
Jak vypadá
Kombinace bílého plastu s nerezovým potahem pláště a chromované doplňky dodávají přístroji moderní design. Ze střední části obvodu pláště vychází masivní plastové madlo, za které by mohlo jít hrnec přenášet i s potravinami uvnitř. Víko se odklápí směrem dozadu po stisku velkého tlačítka nad displejem. Ovládací panel s velkým centrálním LED displejem má 4 velká nápadná tlačítka pro volbu programu, teploty a udržování teploty. Další čtyři jsou méně nápadná a slouží k volbě času a odloženého startu.
Zajímavé vybavení
Jako nevěsta věno nese s sebou Philips HD 3037 řadu příslušenství. Z krabice vybalíte kromě hrnce i napařovací košík pro vaření v páře, naběračku na polévky a lžíci na rýži z plastu a odměrku. Nechybí ani návod k použití a velmi zajímavé jsou dvě kuchařky, které budou vaší inspirací. První obsahuje 27 receptů od polévek přes masná jídla až po těstoviny, kaše jogurt a jam. Druhou kuchařku vytvořil speciálně pro tento přístroj slavný kuchař Zdeněk Pohlrejch. | Ovládací panel s LED displejem umožní nastavit čas vaření, teplotu (u jednoho programu), ale také vybrat z menu některý ze speciálně přednastavených programů pro přípravu různých pokrmů. | Není příliš objemná, ale věřím, že těchto 15 receptů bude stát za to.
Co umí
Nabízí jedenáct programů se širokým rozsahem teplot od 40 do 180°C a časy od 5 minut až po 10 hodin. Zatímco teploty jsou u všech programů nastaveny pevně, s jedinou výjimkou programu označeného jako zapékání s nastavitelnými teplotami od 40°C do 180°C, čas přípravy u většiny programů měnit lze. Je ale nastaveno rozmezí odpovídající zvolené přípravě. Nejkratší nastavení umožňuje program ohřev (pro přípravu již uvařeného jídla) od 5 do 25 minut. Oprávněně krátké je i smažení s nejdelší nastavitelnou dobou 59 minut. Naopak nejdelší čas lze zvolit u programu dušení, které probíhá při 90°C, což je teplota pro takzvané pomalé vaření, které může trvat až 10 hodin.
Pokud vás zajímá jaké programy univerzální hrnec nabízí, zde je jejich výčet: rýže, rizoto, pilaf, jam, var, dušení, smažení, jogurt, ohřev, zapékání, vaření v páře a udržování teploty, které se aktivuje automaticky po skončení vaření, pokud jej povolíte. Udržuje jídlo na teplotě přibližně 73°C.
Pro všechny
Věřím, že Philips HD 3037 může být vhodným spotřebičem do kuchyně pro mladé lidi, kteří mají zpravidla malý byt, ale i pro kohokoli jiného, kdo rád vaří. Prakticky každý takový člověk uvítá přístroj, který nahradí několik málo využívaných přístrojů jediným, který zvládne všechny potřebné funkce místo nich. Jen doufám, že časem budu mít příležitost tento přístroj otestovat, abych vám mohl přinést poznatky o tom, jak všechny funkce zvládá.
Technické parametry
Univerzální hrnec Philips HD 3037 |
Příkon: | 860W |
Počet programů: | 11 + udržování teploty |
Objem hrnce: | 5 l |
Vybavení: | parní košík, naběračka, lžíce na rýži, odměrka, 2x kuchařka |
Rozměry (švh), hmotnost: | 257,6 x 280 x 353,6 mm; 4,56 kg |
Doporučená cena: | 3 499 Kč |
Ve zkrácené verzi vyšlo v časopise Inspirace EURONICS č.6 / 2013Miloš Chadt milos@chadt.cz milosch@centrum.cz foto: Philips, Miloš Chadt
Články s podobnou tématikou:
|