Najdi servis
Další události najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka
Další články o spotřebičích najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka
Další rady jak na to najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka
 Další slovíčka najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka


Sušení - zdravý a výhodný způsob konzervace

Sušit můžeme jakékoli ovoce, zeleninu, houby... Každé léto přináší na zahrádkách úrodu ovoce a zeleniny, kterou je nutné sklidit a uložit tak, abychom ji mohli využít také v zimě, kdy potřebujeme přísun vitamínů nejvíce. Pro uchovávání ovoce a zeleniny využíváme řadu způsobů konzervace. Zavařování, zmrazování, nakládání, kandování a v poslední době stále oblíbenější způsob, který využívali s oblibou naše babičky - sušení.
Velkou výhodou sušení je, kromě nízkých nákladů, také vysoká míra zachování důležitých vitamínů. Při šetrném sušení jich uchováme až 80%. Sušení probíhá bez konzervačních látek nebo cukru a zachovává tak i chuťové vlastnosti potravin. Proto je doporučováno odborníky na výživu. Sušenou zeleninu a bylinky využijeme při přípravě polévek, omáček a dalších jídel, zatímco ovoce je zdravou pochoutkou.
Výroba placek ze sušeného ovoce
Naše babičky sušily na sluníčku, na půdě nebo v troubě, ale my máme možnost využít moderní elektrické sušičky ovoce, které suší proudem vlažného až teplého vzduchu. Sušit lze prakticky jakékoli ovoce včetně exotického a měkkého, které se jinak suší špatně, zeleninu, houby nebo bylinky. V sušičkách lze sušit také placky z rozmixovaného ovoce.

Jak pracuje sušička

Hlavní částí sušičky je základna, ve které je ukryta ventilační jednotka a topné těleso s termostatem. Na ni se nasazují síta, kterých je ve výbavě sušičky zpravidla pět. U některých sušiček lze počet sít, na kterých můžeme sušit současně, zvýšit až na patnáct. Proto je důležité, informovat se při koupi na maximální, výrobcem doporučený, počet sít a na možnost jejich dokoupení. Sušička se skládá z ... Síta mohou být vybavena také foliovými miskami pro sušení ovocných placek a síťkami na drobného ovoce.
Sestava sít je uzavřena víkem, které zajišťuje správný průchod vzduchu nad síty. Vzduch je hnán ventilátorem přes topné těleso do prostoru sít, kde proudí od krajů do středu tak, aby byl zajištěn stejnoměrný průchod vzduchu nad všemi síty. Poté vzduch odchází průduchy ve víku.
Teplotu vzduchu hlídá termostat, který je u některých výrobků nastavitelný. Správná teplota pro sušení je 35 - 60°C podle druhu sušených potravin. Výhodné je také pokud má sušička časovač, který vypíná po uběhnutí nastaveného času.

Sušičku ovoce můžeme zakoupit v cenách zhruba od 800,- Kč do 8000,- Kč podle vybavení síty, síťkami, miskami, časovačem nebo počtu nastavitelných teplot. Dražší sušičky mají zpravidla vyšší výkon, lepší vybavení a umožňují současné použití většího množství sušících sít.

Pro internetový magazín BydleteLépe.cz
Miloš Chadt
milos@chadt.cz
milosch@centrum.cz

fotografie: Bionaire

Články s podobnou tématikou:



Přepne na další téma
Předchozí seznam článkůSeřadit podle abecedySeřadit podle dataDalší seznam článků
Předchozí seznam článkůSeřadit podle abecedySeřadit podle dataDalší seznam článků

Poslední aktualizace 19.04.2016 00:00

Založení stránek
20.7.2005



Staňte se fanoušky, dovíte se o nových článcích v předstihu.