Najdi servis
Další události najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka
Další články o spotřebičích najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka
Další rady jak na to najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka
 Další slovíčka najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka


Mikrovlny

Mikrovlny - elektromagnetické mikrovlnné záření - elektromagnetické vlny ležící ve spektru mezi rádiovými vlnami a infračerveným zářením s frekvencí 300 MHz až 300 GHz. Mikrovlnná energie patří k neionizujícím druhům elektromagnetické energie. Narozdíl od rentgenových paprsků nevyvolává žádné chemické změny. Využívá se stále častěji v nejrůznějších odvětvích - telekominikační technika, televize, spojovací zařízení, mikrovlnný ohřev, sterilizace zdravotnických nástrojů, sušárny dřeva, keramiky nebo kůže a další.

Nejznámější použití magnetronu je v mikrovlnných troubách

Jejich dnes nejznámější využití je v mikrovlnných troubách, které využívají jejich vlastností k přímému ohřevu potravin. V mikrovlnných troubách je využit kmitočet 2450 MHz což představuje 2,45 miliardy kmitů za jednu vteřinu. Vlnová délka je při této frekvenci 12,25 cm, tedy daleko větší, než byste si podle názvu představovali.

Vlnění o této frekvenci neprochází kovovými matriály, ale odráží se od nich, proto je můžeme bezpečně udržet uvnitř mikrovlnné trouby. Všimněte si, že i dvířka trouby mají perforovanou kovovou fólii, od které se mirovlny také odráží.
Naopak nevodivými materiály jako je sklo, porcelán, keramika, většina plastů nebo papír mikrovlny procházejí, proto jsou vhodné pro výrobu nádob do mikrovlnných trub. Pochopitelně papírové nádobí můžeme využít jen velmi omezeně, protože pokud nasákne vodou nebo tukem, není již nevodivé a také některé plasty nejsou vhodné pro svoji malou tepelnou odolnost.

Materiály, které mikrovlny ohřívají jsou voda, cukr a tuk. V těchto materiálech se mikrovlny absorbují a přitom urychlují pohyb jejich molekul, což je ohřívá.




Články s podobnou tématikou:



Přepne na další téma
Předchozí seznam článkůSeřadit podle abecedySeřadit podle dataDalší seznam článků
Předchozí seznam článkůSeřadit podle abecedySeřadit podle dataDalší seznam článků

Poslední aktualizace 19.04.2016 00:00

Založení stránek
20.7.2005



Staňte se fanoušky, dovíte se o nových článcích v předstihu.